Catalunya cal política. Carta de les dones de WILPF al president del Govern espanyol i al President de la Generalitat

Sr. Presidente del Gobierno de España
Sr. President de la Generalitat de Catalunya
La Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat (WILPF en les seves sigles en anglès) és l’organització de dones per la pau de més llarga vida al món. Va ser fundada el 1915, enmig de la I Guerra Mundial, quan més de 1.000 dones, procedents tant de països que estaven en guerra com neutrals, es varen reunir a La Haia per tractar d’aturar la guerra en curs. Mentre els homes dels seus països es mataven, elles aprovaren 20 resolucions que varen posar les bases per una legislació internacional capaç de regular els conflictes internacionals per mitjà de la negociació i l’arbitratge; i les dugueren en delegació als mandataris bel·ligerants i neutrals, inclosos el Papa i el president dels Estats Units. En un sentit profund, varen ser les mares de les Nacions Unides atès que la seva filosofia va alimentar els 14 punts de Woodrow Wilson que posaren fi a la I Guerra Mundial i donaren a llum la Societat de Nacions, precursora de les Nacions Unides.

Les dones de la Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat, reunides a Saragossa el 23 de setembre de 2017, ens hem interpel·lat sobre els fets que s’han esdevingut a Catalunya en els darrers temps.

Som dones de diferents procedències geogràfiques i diversos recorreguts biogràfics vinculades per relacions sense fi que configuren un espai d’atenció a allò que succeeix, d’intercanvi per comprendre i per fer, entenent que la política és, com ens va ensenyar Simone Weil, l’amor i la cura del be comú i l’art d’estar junts. Una manera d’entendre la política que la uneix indestriablement a la pau, tal com nosaltres l’entenem.

D’ací la nostra preocupació per la deriva dels esdeveniments en el conflicte polític de Catalunya. Uns esdeveniments que mostren ignorància de la política i amenacen de soscavar qualsevol possibilitat d’aquesta.

Ens preocupa que paraules referides a la cura del be comú com diàleg, democràcia, llei, deixin de correspondre’s amb les coses, la vida i el fer de dones i homes, i s’utilitzin en els discursos per alimentar la idea d’un altre enemic al qual s’ha de vèncer.

Ens preocupa que s’actuï per fidelitat a les pàtries enlloc de fer-ho amb fidelitat a les relacions encarnades entre persones.

Ens preocupa que s’invoqui la llei per justificar accions de força dirigides a fer callar veus i impedir expressions col·lectives.

Ens preocupa que s’entengui la llei com un marc inamovible en lloc d’entendre-la com un acord col·lectiu que és expressió d’unes realitats i unes voluntats que la precedeixen, i per tant subjecte a canvi.

Ens preocupa que es malbarati el saber de la convivència i l’art d’estar junts que sosté tota la vida social.

Moltes dones han expressat preocupacions semblants en conflictes que no es varen saber resoldre políticament i generaren violència. Han estat dones les qui han ofert sortides creatives a conflictes enquistats. Ací dues dones, líders de ciutats que representen les parts del conflicte i que no comparteixen la mateixa posició, han estat les primeres a mostrar-se juntes, esvaint amb el seu llenguatge corporal i verbal els fantasmes de l’enfrontament i retornant la possibilitat de la política a l’escenari del conflicte.

Retornar la política a l’escenari del conflicte és poder delimitar el camp del desacord, poder escoltar amb atenció el desig i l’interès de l’altre, entendre l’acord no com una cessió o imposició sinó com una modificació de les parts que permeti la creació de nous escenaris compartits.

Les dones de WILPF, prenent fils de pràctiques i de pensament que ens han llegat dones del passat i del present, els interpel·lem perquè volem que apostin urgentment pel retorn de la política. Política que és, repetint Luisa Muraro, allò que interromp el mecanisme de les relacions de força tant al món com a les nostres ànimes.

Carmen Magallón
Presidenta de WILPF España
25 de Setembre de 2017

Descarregar carta en català

Descargar carta en castellano

Posts recomendados
Contáctanos

Mándanos un email y nos pondremos en contacto contigo lo más pronto posible.

Empieza a teclear y presiona enter para buscar